چگونه نماز بخوانم تا نماز را دوست داشته باشم؟
سوال
با توجه به اینکه نماز خواندن واجبی است بر عهده تمام مسلمانان، من به این نتیجه رسیده ام که من و بسیاری از مسلمانان در این زمینه کوتاهی کرده ایم و مقصریم. من تازه مسلمانم و زبان عربی زبان مادری من نیست و نماز به زبان عربی آن تأثیری که دعا به زبان خودم در قلب من می گذارد ندارد. به یاد آوردم که بسیاری از دوستان من با سرعتی بیش از سرعت نور نماز می خوانند. پسر بزرگم که سالها از ما دور بوده روزی به من گفت که چرا مسلمانان همیشه در پنج نوبت با یک سری لغات مشخص بدون تغییر در آن خدا را عبادت می کنند. قرآن می گوید مردم نماز بخوانند اما نمی گوید که چرا باید نماز بخوانند. من به عنوان یک مادر فوری گفتم که این عربی و یک شکل بودن نماز موجب وحدت است، علاوه بر آنکه آنچه پیامبر (صلی الله علیه وآله) گفته فرمان خدا بوده و ما باید اطاعت کنیم، ولی هنوز مطمئن نیستم که او را قانع کرده باشم. چرا این اعمال خاص عبادی و الفاظ ویژه در هنگام نماز بر مسلمانان واجب شده و فقط صرف دعا واجب نشده. در حقیقت من می خواهم نمازم را به گونه ای بخوانم که مجبور نباشم و از ترس جهنم نباشد. من دوست دارم منتظر وقت اذان باشم نه اینکه به هنگام اذان ناراحت از خواب خود باشم و یا نمازم را برای آخر وقت بگذارم…
پاسخ
در پاسخ به سؤالهایی که نوشته بودید لازم است ابتداً ما تصور روشن و صحیحی از مفاهیمی مانند عبادت، نماز و دعا داشته باشیم.
عبادت به معنای اظهار ذلت و بندگی در برابر خداوند جهان آفرین است و در اهمیت آن، همین بس که آفرینش هستی و بعثت پیامبران (عالم تکوین و تشریع) برای عبادت است. خداوند می فرماید، وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ اْلإِنْسَ إِلاّ لِیَعْبُدُونِ ؛ من جنّ و انس را نیافریدم جز برای اینکه عبادتم کنند (و از این راه تکامل یابند و به من نزدیک شوند)( سوره ذاریات آیه 56)
و در جای دیگر می¬فرماید: وَ لَقَدْ بَعَثْنا فی کُلّ أُمَّةٍ رَسُولاً أَنِ اعْبُدُوا اللّهَ وَ اجْتَنِبُوا الطّاغُوتَ .. (سوره نحل آیه 36)
“ما در هر امتی رسولی برانگیختیم که: «خدای یکتا را بپرستید؛ و از طاغوت اجتناب کنید ..”
عبادت، گونه های متعددی دارد و هر کسی به طریقی می تواند با گفتار یا کردار خود، بندگی حقیقی خود را نمایان سازد، و البته در میان گونه ها و مصادیق عبادت، نماز از برترین و بارزترین آنها و از مهمترین سفارش¬های انبیاء بوده است، نماز، یاد خدا، اهرم استعانت در غم¬ها و مشکلات، نور چشم پیامبر عزیز، داروی تکبر، پرچم و نشانة مکتب اسلام و بلکه پایه و اساس دین است.
نماز مانند سایر عبادت¬ها مراتبی دارد که بالاترین و کاملترین مرتبه آن را در نماز انبیاء و اولیاء می شود مشاهده کرد. چنانچه نماز همراه با آداب و شرایطش بجا آورده شود بدون شک تاثیرات شگرفت خود را در جسم و بدن بنده نماز گزار خواهد گذاشت و چنان می شود که خداوند متعال می فرماید:اتْلُ ما أُوحِیَ إِلَیْکَ مِنَ الْکِتابِ وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ وَ لَذِکْرُ اللّهِ أَکْبَرُ وَ اللّهُ یَعْلَمُ ما تَصْنَعُونَ.( سوره عنکبوت آیه 45 )
آنچه را از کتاب (آسمانی) به تو وحی شده تلاوت کن، و نماز را برپا دار، که نماز (انسان را) از زشتیها و گناه بازمیدارد، و یاد خدا بزرگتر است؛ و خداوند میداند شما چه کارهایی انجام میدهید!
تحصیل چنین مرتبه ایی با کسب معرفت نسبت به خداوند متعال، مفهوم نماز و اهمیت آن رابطه مستقیمی دارد. اگر بنده بداند در حقیقت در مقابل چه کسی ایستاده است و چه عبارت¬هایی را دارد ادا می کند به یقین دیگر از نماز احساس کراهت و خستگی نمی کند.
نوشته اید که از دعا لذتی می برید که … از شما می پرسیم که همین دعا را مگر نمی شود به هر زبانی که نمازگزار اراده کند در نماز بیان کرد؟ شما می توانید از هر دعایی که از آن لذت می برید در نماز و در قنوت بخوانید ولو با زبانی غیر از عربی.
در مورد اینکه چرا باید نماز را به عربی خواند؟ علاوه بر پاسخی که خود آن به واقفید و بدان اشاره داشته اید باید به مضامین عالی و الهی نماز و لطافت خاص آنها که بصورت کامل، واژگان زبانهای دیگر این ظرفیت را ندارند که آن را منعکس کنند اشاره کرده و این نکته بر آگاهان پوشیده نیست. علاوه بر آن، نماز، عبادت است و در عبادیات ما قائل به توقیف هستیم یعنی عبادت را آنگونه که خدا و رسولش برایمان گفته اند باید بجا آوریم و احدی را یارای پس و پیش کردن آن و یا ایجاد تغییر در آن نیست.
اما اینکه گفتید: عده ای با سرعت نور نماز می خوانند، اینها در واقع حالت ظاهری نماز را بجای آورند و از آن استفاده معنوی را نخواهند داشت. کسی که با توجه نماز بخواند قطعاً اثرات آنرا خواهد دید.
مشاهده شده درحوزه نت