مدیریت کار در سبک زندگی اسلامی
دین اسلام برای کار با توجه به جایگاه والا و ارزشمند آن، اهمیت بالایی قائل شده است که ثمرات شگفتی را می توان در رهگذر آن مشاهده کرد و رهنمودهایی از جانب اهل بیت (علیهم السلام) در این راستا به ما رسیده است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله) می فرمایند: «هر کس از دسترنج خود به طور حلال روزی بخورد، خداوند درهای بهشت را به روی او می گشاید که از هر دری می خواهد وارد بهشت شود.» پس در این کلام نورانی تا حدودی با جایگاه کار و همچنین ثمرۀ آن آشنا شدیم؛ اما نکته مهم در این زمینه، برنامه و مدیریت کار است تا به پیشبرد و ارتقای ما کمک کند؛ به عبارت دیگر در سبک زندگی اسلامی مدیریت کار در رشد انسان مؤثر است و انسان را از آن یک نواختی و بی هدفی که فقط در پی روزی باشد، خارج کرده و حرکت و تلاش او را هدفمند می کند.
امام صادق (علیه السلام) در این باره می فرمایند: «باید میزان تلاش تو برای معاش بیشتر از ضایع کنندگان وقت و کمتر از تلاش آزمندی باشد که به دنیایش دلخوش و مطمئن است، پس تلاش خود را در مسیر شخص با انصاف و عفیف قرار ده تا برتر از افراد سست و نا توان باشی و آنچه را که شایستۀ مؤمن است به دست آوری. در عین حال به لطف خداوند امیدوار باش؛ زیرا کسانی که به آنها مالی داده می شود، ولی سپاس نگزارند، در حقیقت مالی ندارند.» همچنین امام رضا (علیه السلام) در تقسیم بندی ساعات روز توصیه می کنند که یک بخش را به کسب روزی برای خانه قرار دهید.
براساس رهنمود های اهل بیت (علیهم السلام) ما باید به کار به عنوان یکی از عوامل رشد و ترقی نگاه کنیم و آن را موهبت الهی بدانیم و ضمن مدیریت آن، از تفریح نیز غافل نشویم؛ زیرا کار مداوم اگر با تفریح همراه نباشد انسان را دچار اُفت کاری می کند. فضل بن شاذان نیشابوری می گوید دربارۀ ضرورت مدیریت از امام رضا (علیه السلام) شنیدم که فرمودند: «أَنَّا لَا نَجِدُ فِرْقَةً مِنَ الْفِرَقِ وَ لَا مِلَّةً مِنَ الْمِلَلِ بَقُوا وَ عَاشُوا إِلَّا بِقَیِّمٍ وَ رَئِیسٍ وَ لِمَا لَا بُدَّ لَهُمْ مِنْهُ فِی أَمْرِ الدِّینِ وَ الدُّنْیَا»؛به درستی که ما در بررسی احوال بشر، هیچ گروه و فرقه ای را نمی یابیم که در زندگی موفق و پایدار باشد مگر به وجود سرپرستی که امور مادی و معنوی (دین و دنیای) آنان را مدیریت کند. هیچ مکتبی به این روشنی اهمیت مدیریت و رهبری را بیان نکرده است که این مدیریت موجب سعادت و پایداری یک ملت در زندگی دنیوی و امور دینی می شود. بر اساس سیرة نورانی خوبان الهی، مدیریت و برنامه ریزی در کار در سبک زندگی اسلامی باید به دقت پیاده شود و با استعانت از خداوند در تحقق آنها تلاش کرد که ثمرات بسیار زیادی در رشد و تکامل همه ابعاد انسان دارد.