دلمه برگ انگور
مواد لازم ؛
برگ مو نیم كیلو گرم
مخلوط سبزی دلمه (نعنا، مرزه، ترخون، ریحان، گشنیز، تره، شِوید و جعفری) یك كیلوگرم
پیاز بزرگ ۲ عدد
روغن مایع ۵ قاشق س
برنج ۲ پیمانه
لپه نصف لیوان
گوشت چرخ كرده نیم كیلوگرم
شكر ۳ قاشق س
آب لیموترش یا سركه یک استكان
نمك و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
طریقه تهیه ؛
اول برگها رابا آب سرد خوب می شوریم. دو سوم قابلمه را از آب پر كرده روی شعله اجاق گاز قرار می دیم تا آب به جوش بیاد. بعد برگها را به صورت دستهای آرام تو آب در حال جوش قرار می دیم. پس از گذشت 3 دقیقه یا به اصطلاح پس از 2 جوش خوردن، برگها را در سبدی آبكشی می كنیم.
سبزیها را پاك كرده و پس از شستوشو به صورت ریز خرد می كنیم. برنج و لپه راهم شسته و تو قابلمهای حاوی مقداری آب می ریزیم و می ذاریم تا بپزه. در صورت دلخواه، مقداری زردچوبه نیز به ان اضافه می كنیم تا برنج رنگی شود.
دو تا پیازراهم خلالی خرد می كنیم. بعدداخل تابه كمی روغن می ریزیم و گوشت چرخكرده و پیاز خرد شده را به همراه كمی زردچوبه تفت می دهیم. بعد از سرخ شدن مواد، تابه رو از روی گاز برمی داریم و سبزی و برنج و لپه رو به ان اضافه كرده و خوب با هم مخلوط می كنیم. به این صورت مواد داخل دلمه آماده میشود.
حالا داخل قابلمهای كه قراراستدلمهها راداخل آنبچینیم، یك قاشق غذاخوری روغن مایع می ریزیم و چند برگ انگور راتو كف ان قرار می دهیم. سپس شروع به پیچیدن دلمهها می كنیم.
برای پیچیدن دلمهها یك برگ بزرگ را برداشته و مقداری از مواد مخلوط را وسط ان می ریزیم. بعد اطراف برگ رو روی مواد برمی گردانیم تا یه بقچهای از برگ مو درست شود هر یك از بقچهها را به صورت وارونه داخل قابلمه قرار می دهیم، بعد از آنكه تموم بقچهها راتو قابلمه چیدیم، 2 لیوان آب و 3 قاشق غذاخوری روغن مایع به ان اضافه می كنیم و روی شعله متوسط اجاق گاز قرار می دیم.
پس از جوش امدن آب، شعله اجاق گاز را كم می كنیم و می گذاریم تا آرام آرام بپزه. یادتان باشد که اضافه كردن چاشنی باید درمراحل پایانی طبخ – یعنی زمانی حدود یك ساعت و نیم پس از شروع پخت – انجام شود. برای درست كردن این چاشنی، سركه یا آبلیمو رو به همراه شكر در كاسه كوچكی ریخته و كمی حرارت می دهیم تا شكر به طور كامل حل شود. بعد ان را روی دلمهها می ریزیم و می گذاریم تا مرحله پخت دلمه كامل شودو چاشنی خوب جذب دلمه هاشود.
نكته1: اگر چاشنی را در مراحل اولیه پخت اضافه كنید، برگها سفت میشوند.
نكته2: در صورتی كه دوست دارید این چاشنی در مواد داخل دلمه نیز وجود داشته باشد، میتوانید مخلوط كردن شكر، آبلیمو و سركه را در مراحل اولیه انجام داده و مقداری از این چاشنی را در داخل مواد دلمه هم بریزید و با آنها مخلوط كنید.
نكته3: با توجه به اینكه همه برگها به صورت كامل و یك اندازه نیستن و احتمالا چاكهایی نیز در فرم آنها وجود دارد، شما میتوانید 2 برگ كوچك چاكدار را روبهروی هم قرار دهید و در واقع برگ بزرگی را به این طریق درست كنید.
نكته4: برای آنكه دلمهها به حالت پیچیده در ظرف قرار گیرند، پیش از پخت، بشقابچینی را به صورت برعكس روی دلمههای چیده شده در قابلمه قرار دهید.