بقیع
23 تیر 1395
بسم اللَّه الرحمن الرحیم
بقیع ، گورستان مدینه منوره است که در زمان رسول خدا صلی الله علیه و آله بسیاری از صحابه و پس از رحلت ایشان چهار تن از امامان معصوم علیهم السلام و نیز تعدادی از بزرگان تابعین و سادات اهلبیت عصمت و طهارت در آن به خاک سپرده شدهاند. از آن زمان تا کنون هزاران نفر از دانشمندان، زاهدان و صالحان، که در مدینه از دنیا رفتهاند، نیز در همین گورستان دفن شدهاند.
پیامبر صلی الله علیه و آله برای آرمیدگان در این قبرستان احترام خاص قائل بود. یکی از موالی پیامبر خدا صلی الله علیه و آله گوید:
آن حضرت بسیاری اوقات در لحظات پایانی شب، کنار قبرستان بقیع میآمد و به دفن شدگان آن درود میفرستاد و برایشان طلب مغفرت میکرد.
و نیز برخی شبها تنها به بقیع آمده و در آن جا به راز و نیاز با خدا میپرداختند.
امّ قیس گوید: کنار رسول خدا صلی الله علیه و آله در بقیع ایستاده بودم، آن حضرت فرمود: «امّ قیس! از این قبرها هفتاد هزار نفر برانگیخته شده و بدون حساب وارد بهشت میشوند.
چهرههای آنان همچون قرص ماه میدرخشد.»
علت آن که بقیع را «بقیع الغرقد» نامیدهاند آن است که نوعی درخت خاردار در این گورستان میروییده که نامش غرقد بوده و از این رو به بقیع غرقد معروف شده است.
اکنون آن درختان از بین رفتهاند، لیکن نامشان مانده است.
برخی نیز گفتهاند: بقیع غرقد به زمینی گفته میشود که نوعی درخت بلند توت آن را پوشانده باشد.
این گورستان که در قسمت شرقی مسجد النبی واقع است، در دوره جاهلی اهمیت چندانی نداشته، لیکن پس از هجرت رسول خدا صلی الله علیه و آله به مدینه و دفن بسیاری از چهرههای سرشناس مسلمان در آن، از اهمیت و قداست ویژهای برخوردار گردیده است.
بقیع تا یک صد سال پیش دیوار و حصاری نداشت، اما هم اکنون با دیواری بلند محصور گشته و از گذشته تا کنون مسلمانان از هر فرقه و مذهب، پس از زیارت رسول خدا صلی الله علیه و آله به این مکان میآیند و اهل بیت پیامبر علیهم السلام و دیگر آرمیدگان در این گورستان را زیارت میکنند.
قبور ائمه معصوم علیهم السلام و تعداد دیگری از دفن شدگان در بقیع، پیشتر دارای قبه و سرپناه بود، لیکن اکنون همه آنها تخریب گردیده و این قبرستان به صورت فضای باز و سادهای درآمده و تنها برخی از قبور با دیوارههای کوتاه مشخص، باقی مانده است.