اقسام طلاب
آيت الله مجتهدي تهراني “رحمه الله عليه” مي فرمودند:
طلاب بر پنج قسم مي باشند:
قسم اول: طلبه هايي كه داراي چهار خصلت هستند:
خصلت اول :
در درس خواندن بسيار جدّي مي باشند ، به طوري كه هيچ چيزي را مقدم بر درس و بحث و مطالعه نمي كنند.
و چنان در اين راه مصمّم و عاشقانه پيش مي روند كه مانند مرحوم آيت الله العظمي بروجردي كه مي فرمودند: وقتي كه ما مطالعه مي كرديم ، چنان مشغول بوديم كه وقتي كه سر بلند مي كرديم ، متوجه مي شديم كه سپيده صبح زده است ، در حالي كه تمام شب را به مطالعه پرداخته ايم و متوجه نبوديم .
طلّابي كه در درس خواندن ، سعي و تلاش زيادي نكنند ، به جايي نمي رسند .
پيامبر اكرم “صلي الله عليه و آله” فرموده اند :هر كس براي طلب علم و دانش از خانه اش خارج شود ،هفتاد هزار فرشته او را همراهي نموده و براي او طلب آمرزش مي كنند .
خصلت دوم:
رگ مومني و مقدسي دارند ، يعني علم و دانش آنها، مانع از تلاوت قرآن ، خواندن د عاهاي مفاتيح الجنان ، خواندن نمازهاي مستحبي ، داشتن تقوي و پرهيز از معصيت و گرفتن روزه هاي مستحبي مثل رجب و شعبان نيست .
امير مومنان “عليه السلام” در وصف مومنان مي فرمايند: همواره اعمال صالح و نيك انجام مي دهد با اين وجود از خداوند ترسان است .
خصلت سوم:
رگ عوامي دارند ، يعني مانند عوام به زيارت امام زاده ها و علماء بزرگ مي روند و هنگام ورود يا زيارت ائمه اطهار “عليهم السلام"مانند مردم بر در و ديوار و ضريح مقدس بوسه مي زنند و هنگام شنيدن نام پيامبر با صداي رسا ضلوات مي فرستند و هيچ گاه علم و دانش و لباس و مدرك در آنه اثر نمي كند و آنها را مغرور و متكبر نمي سازد .
خصلت چهارم:
رگ توسل به اهل بيت “عليهم السلام”دارند .يعني در ايّام شهادت ها و مراسم سينه زني و روضه خواني ها شركت مي كنند و توسل به خاندان پيامبر اسلام “صلي الله عليه و آله “ را جزء متن كارشان قرار مي دهند و همواره با مطالعه زندگينامه بزرگواران سعي بر تقليد و الگوبرداري از زندگي آنها را دارند .
طلّابي كه هر چهار قسم داشته باشند ،
نوعا افرادي موفق و با اخلاص و خدمتگزار و
از ناحيه خداوند و اهل بيت “عليهم السلام”توفيقاتي به آنها داده مي شود .
زيرا آنها با تمام توان در خط خدا و اهل بيت ” عليهم السلام “هستند و علماء بزرگ ، محققين ، مدرسين و صاحبان تاليفات و مراجع تقليد همه از اين افراد هستند .
آداب الطلّاب، سلسله مباحث حوزوي ،ج1،ص265-260