لحظات شهادت شهید علی صیاد شیرازی از زبان فرزندش
21 فروردین هر سال، روزی به یادماندنی از شهیدی است که در دل همه ما آشیانه کرده است.
شهید صیاد شیرازی؛ شهیدی که در طول حیاتش، خدمات زیادی را برای کشورمان انجام داد و چند روز قبل از شهادتش به درجه سرلشکری نائل آمد.
از جمله مسئولیتهای وی میتوان به فرماندهی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال 60، عضویت شورای عالی فاع در سال 65،معاون بازرسی ستاد کل نیروهای مسلح در سال 68و جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و… اشاره کرد. این شهید سال 67 پس از دریافت سمتها و درجههای مختلف، موفق به اخذ درجه سرلشکری شد. شهید صیاد به همراه فرماندهی شجاع سپاه، مسئولیت هدایت عملیاتهای طریق القدس( آزادسازی بستان)فتح المبین(غرب دزفول) بیت المقدس( آزادسازی خرمشهر) عملیات رمضان، عملیات محرم، بدر، خیبر، والفجرها و… را در طول دفاع مقدس عهدهدار بود و موفقیتهای چشمگیری برای رزمندگان حاصل شد. شاید همین مسئولیتها و سمتهای شهید بهانهای برای منافقین کور دل شد تا وی را به شهادت برسانند. حالا چندین سال از شهادت صیاد دلها گذشته است اما یادش همچنان در یادها زنده است.
مصاحبه با مهدی، فرزند این شهید بزرگوار :
در ابتدا مایلیم مختصری از زندگی پدر شهیدتان از زبان شما بشنویم؟
پدرم سال 1323 در شهرستان«درگز» از توابع استان خراسان در خانوادهای مذهبی به دنیا آمد. پدرش از عشایر فارس بود که به استخدام ژاندامری خراسان در آمد و سپس به ارتش رفت. پدرم تحت تأثیر او، از کودکی به نظامیگری علاقهمند شد. او به همراه پدر و خانواده از شهری به شهر دیگر مهاجرت میکرد.شهرهایی مثل گرگان، شاهرود، آمل، گنبد و سرانجام مجدداً گرگان محل پرورش فکری و تحصیلی او بود تا اینکه در سال 43 دیپلم ریاضی گرفت. چون دانشکده افسری دانشجویان را با دیپلم ریاضی گزینش و جذب میکرد، پدرم در همان سال به دلیل داشتن این دیپلم در کنکور ورودی دانشکده افسری ارتش شرکت و پذیرفته شد و در دوران خدمت سه ساله خیلی علاقهمند، جدی و منضبط بود و مورد توجه و عنایت فرماندهان قرار داشت.
چه سالی موفق به اخذ اولین درجه در ارتش شد؟
پدرم سال 46 با درجه ستوان دومی وارد مرکز توپخانه جهت طی دوره تخصصی توپخانه شد. پس از طی این دوره با درجه ستوان دومی به لشکر تبریز و لشکر کرمانشاه منتقل شد. او در سال 1350 برای گذراندن دوره زبان انگلیسی به تهران آمد و پس از پایان دوره به علت جدیت در تحصیل به عنوان استاد زبان مشغول تدریس شده بود. در همان سال با دخترعمویش ازدواج کرد.
آیا پدرتان در طول تحصیل در ارتش به خارج از کشور هم اعزام شدند؟
سال 51 پس از اخذ موفقیت با امتیاز بالا در کنکور اعزام به خارج از کشور برای تکمیل دوره توپخانه از طرف ارتش به امریکا اعزام شد تا دوره هواسنجی بالستیک را بگذراند. این دوره را با موفقیت طی کرد و در بین شاگردان کلاس که دو نفر ایرانی و 18 امریکایی بود، حائز رتبه اول شد. به دلیل سواد بالایی که داشت پس از این دوره و مراجعت به ایران در سال 53 برای تدریس دانش تخصصی توپخانه در مرکز توپخانه اصفهان به عنوان استاد مشغول تدریس شد. او یکی از استادان توانمند و دوست داشتنی بود.
شهید صیاد شیرازی در دوران انقلاب چه نقشی ایفا کردند؟
در دوران اوجگیری مردم در انقلاب در ارتش به دفاع از علمای اسلام و حکومت اسلامی پرداخت و در جهت تحقق انقلاب تلاش کرد تا اینکه در 19 بهمن سال 57 از سوی رژیم طاغوت بازداشت شد. با پیروزی انقلاب وی آزاد شد.
شهید صیاد سمتهای مختلفی در طول هشت سال دفاع مقدس داشتند. به آنها هم اشاره کنید؟
در 9 دی سال 60 به پیشنهاد شورای عالی دفاع و فرمان امام خمینی(ره) به فرماندهی نیروی زمینی ارتش منصوب شد و در سلسله عملیاتهای پیروزمندانه طریق القدس، فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، مسلمبن عقیل، محرم، والفجرها، خیبر، بدر و سایر عملیاتهای بزرگ و کوچک که موجب بیرون راندن عراق شد، شرکت داشت. در 23 تیر سال 60 به فرمان امام به عضویت شورای عالی دفاع منصوب شد. در سال 67 به دستور امام، معاون بازرسی ستاد کل نیرویهای مسلح شد. در شهریور 72 با حکم فرماندهی کل قوا به سمت جانشینی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح منصوب و در 16 فروردین سال 78 همزمان با عید غدیر خم به درجه سرلشکری نائل آمد.
از اینکه به این درجه رسیدند، چه حسی داشتند؟
پدرم پس از دریافت این درجه به خانوادهام گفت که بسیار شاد و خرسندم نه به خاطر این درجه، بلکه به خاطر رضایتی که مقام معظم رهبری از من داشتند. میگفت این مقام و درجه و اسم و رسم در نظر من هیچ جایگاهی ندارد.
روز حادثه شهادت پدرتان را به یاد میآورید؟
بله، آن روز همیشه در خاطرم است. صبح ساعت 6 و 30 دقیقه آماده میشدیم تا پدرمان. من و برادرم را به مدرسه برساند. من و برادرم رفتیم تا در پارکینگ را ببندیم. در غیاب ما، فرد منافق در لباس رفتگری به ماشین پدرم نزدیک شد و نامهای به او داد. پدرم مشغول مطالعه این نامه بود که آن فرد، کلتی از جیبش بیرون آورده و به پدرم تیراندازی کرد. ما سریع به سوی پدرمان رفتیم…
چند تیر به پدرتان شلیک کرد؟
فرد منافق به صورت ایشان سهگلوله شلیک کرد. من و برادرم ترسیده بودیم و نمیتوانستیم کاری کنیم. کسی هم در کوچه نبود به همین دلیل من به همرا ه همسایه مان که درطبقه بالای ما بودند، پدر را به بیمارستان فرهنگیان رساندیم اما پزشکان به ما گفتند که در همان لحظه به دلیل اینکه تمامی گلولهها به صورت و سرش اصابت کرده به شهادت رسیده است. باورمان نمیشد که پدرمان را جلوی چشمانمان شهید کنند.
فکر میکنید شهادت ایشان چه تأثیری در جامعه ما داشت؟
این حادثه تأثیرات بزرگ و خوبی در جامعه ما داشت و موجب زنده شدن نظام جمهوری اسلامی و آرمانهای آن شد و سبب شد که نیرو و قدرتی را به بدنه نظام وارد کند اما سختیهایی را هم برای خانواده ما به وجود آورد. خانواده ما مانند دیگر خانواده شهیدان این حادثه را برای خود هضم و در برابر مصائب صبر میکند و علاوه بر آن سعی میکند آرمانهای شهیدان را در پیچ و خم زندگی دنیوی زنده نگهدارد و زنده نگهداشتن پیام شهیدان کاری بس بزرگ است.
چرا منافقین شهید صیاد را در لیست ترور خود قرار دادند؟
همان طور که از نام منافقین مشخص است، آنها به ظاهر با اسلام و نظام همسو هستند اما در عملکرد و باطن چیز دیگری هستند.شهید صیاد هم از ارکان نظام بودند و از شخصیتهایی که برای نظام بسیار مؤثر بودند، ایشان مدافع ولایت بودند و از لحاظ اخلاقی، کارآمدی و نظامی در جایگاه بسیار والایی در نظام قرار داشتند. منافقین میدانستند و فکر میکردند اگر این فرد را مورد هدف قرار دهند شاید بتوانند نظام را متوقف کنند و خلأ در نظام جمهوری اسلامی به وجود آورند و نیروهای مسلح را تضعیف کنند. عمدتاً منافقین از ترورهایی که انجام میدهند به دنبال همین هدفها هستند و در یک کلام منافقین دشمن آرمانهای نظام هستند.
به نظرتان آنها به هدفی که میخواستند رسیدند؟
خیر، بعد از شهادت شهید صیاد آنها به هدفی که میخواستند نرسیدند و نظام با قدرت بیشتری قدم برداشت و در واقع این خلأ نه تنها به وجود نیامد بلکه نظام زندهتر شد و تا به امروز هم این روند صعودی پیشرفت و تعالی نه تنها در نیروهای مسلح بلکه در ابعاد گوناگون دیده میشود و منافقین هم روز به روز روند سقوط و تنزل را طی میکنند و ضربات زیادی هم به آنها وارد شده است.
به نظر شما تأثیر رسانههای دیجیتال در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت چگونه است؟
رسانههای دیجیتال در واقع یک حرکت نوین و یک ابزار جدیدی است که متناسب با نیازهای روز امروز و دنیای امروز با سهولت میتوانند بسیاری از هدف و برنامهها را در این حوزه اجرا کنند. فضای دیجیتال و مجازی فضای بسیار خوبی است که در تمامی حوزهها میتواند کارها را تسهیل کند و در پیشرفت و تعالی آنها تأثیر داشته باشد.
شهید صیاد شیرازی چه دیدگاهی درباره ولایت فقیه داشت؟
پدرم رهبر را فردی فرزانه، حکیم، اندیشمند و وارسته میدانستند و بر این امر باور تمام داشتند. ایشان فردی کاملا ولایی و ولایتمدار بودند و فوق العاده معتقد به ولایت فقیه بودند. هر بار که خدمت رهبری میرسیدند انرژی خاصی میگرفتند و روحیه به ایشان دست میداد که همواره این را بیان میکردند «امروز که خدمت آقا رسیدم، خیلی روحیه گرفتم و همیشه سعی کردهام از معظم له راهنمایی بگیرم و براساس آن عمل نمایم.» موفقیت خود را در سایه رهبری مدبرانه ایشان میدیدند.