شاخصه هاي اخلاقي يك طلبه در حجره و خوابگاه
1. رعايت شئونات اسلامي در محيط زندگي.
2. از منظر اسلام اخلاق طلبه ، اقتضا مي كند كه وي درحجزه با رفتاري گرم و صميمانه نسبت به ديگر دانشجويان اظهار محبت و احترام نمايد، و حق همجواري و همسايگى و مصاحبت و اخوت دينى را در مورد آنها كاملا رعايت و اداء كند .
3. عفو و گذشت از بديهاى طلاب موجود در محيط زندگي و توجيه برخي از عملكردهايي كه شايد مورد پسند او نباشد.
4. از منظر اسلام طلبه بايد قبل از انتخاب اتاق ، هم اتاقي هاي خود را ارزيابى نموده و بعد با آنها هم اتاق شود .
5. ورود و خروج در حجره بايد به نحوي باشد كه موجب رنجش ديگران نگردد .
6. از تجسس نسبت به هم حجره اي و همچنين طلاب ديگر پرهيز نمايد .
7. پرهيز از ايجاد صدا و اعمال و رفتاريكه موجب آزار واذيت ديگران مي شود .
8. بايد از نشستن و راه رفتن در جاى هاى نامناسب كه موجب سلب آسايش ديگران مي شود خوددارى كرد..
با بر شمردن برخي از شاخصه هاي اصلي اخلاق طلبگي ، وظيفه يك طلبه اين است كه بكوشد با برنامهريزى دقيق و پرداختن به اولويتها و با استعانت از خداوند، اين ويژگىهاى را در خود پياده نمايد ؛ در چنين صورتى مي تواند ضمن اصلاح و ارتقاى خود به سطوح بالاتر، از نظرعلمى و معنوى، پيشرفت در خور توجهي نموده و نسبت به آينده خود و جامعه مفيد واقع گردد .
بديهي است كه بي توجهي به شاخصه هاي مطرح شده منجر به افت علمي و اخلاقي شده و او را از مسير اصلي خود دور مي نمايد .
در پايان بايد گفت تمام اين مسائلي كه گفته شد مشترك بين همه مردم و دانشجويان ديگر علوم ميباشد كه به طريق اولي يك طلبه بايد اين مسائل را با شدت بيشتري درخود پياده كند؛ اما آن چه در زمينه طلاب ديني از اهميت بيشتري برخوردار است اين است كه اين بزرگواران در جامعه به عنوان جانشينان پيامبر و ائمه اطهار عليهم السلام مي باشند و مردم همان انتظار و توقع را از اينان دارند كه از اهل بيت و همان احترام و جايگاه را قائلند كه براي آن بزرگواران؛ لذا بايد طلبه تا ميتواند خود را متخلق به اخلاق نبوي و سيره ائمه عليهم السلام نمايد و حتي از پرداختن به برخي كارها كه شايد گناه ومعصيت نباشد اما مخالف عرف و شان روحانيت است پرهيز نمايد. به عنوان مثال شايد غذا خوردن در ملأ عام و خيابان در هنگام راه رفتن گناهي نباشد اما چنين اعمالي از يك طلبه دور از شان است و موجب بدبيني ديگران به اين قشر ميشود و به گفته حضرت امام اگر يك طلبه بد كند مردم گويند همه طلاب اينگونه اند. در نتيجه گناه يك نفر را ندارد بلكه دين كل اين قشر به گردن او خواهد افتاد.
بنابر اين بر ماست تا بكوشيم سيره آن بزرگواران را به نحو عملي به مردم نشان دهيم چه در زندگي، چه در تحصيل و چه در تبليغ و بدانيم كه اساس طلبگي در نيت خالصانه و عمل خالصانه براي رضاي خداوند خلاصه شده است.
در اين راستا بد نيست حتما كتاب جهاد اكبر حضرت امام رضوان الله تعالي عليه را مورد مطالعه قرار دهيد كه با حجم كم دريايي از معارف را عرضه كرده است.