«سخن چین» مورد غضب خداست(1)
انسان نسبت به همه نعمت ها، حوادث و پيش آمدها در معرض امتحان و آزمايش است. یکی از امتحان های الهی، مراقبت از زبان است. از جمله آفت های زبان، «سخن چینی» است. سخنچین کسى است که حرف دیگران را به آن کسی که سخنی دربارهاش گفته شده، میرساند. این آفت خطری است که همه ما را تهدید میکند و خیلی ها را بیچاره و آلوده کرده و می کند. حتی عمر و عبادت خیلی ها را تلف و نابود می کند.
امام صادق (علیهالسّلام) در نامهای که به نجاشی والی اهواز مینویسد میفرماید: «إیّاكَ و السُّعاةَ و أهلَ النِّمائمِ فلا یَلتَزِقَنَّ بكَ أحَدٌ مِنهُم و لا یَراكَ اللّه ُ یَوما و لا لَیلَةً و أنتَ تَقبَلُ مِنهُم صَرفا و لا عَدلاً فیَسخَطَ اللّه ُ علَیكَ و یَهتِكَ سِترَكَ= از سعایتكنندگان و سخنچینان بپرهیز و مواظب باش کسى از آنها تو را نلغزاند و مبادا خداوند روزى یا شبى تو را ببیند كه از این جماعت اظهار نظرى و دخالتى را بپذیرى كه در این صورت خداوند بر تو خشم مى گیرد و پرده ات را مى درد (رسوا و بى آبرویت مى كند)».
توجه داشته باشید هر چقدر مسئولیت انسان و دایرۀ مدیریت وحاکمیتش بیشتر باشد، در خطر بیشتری قرار دارد. چون باعث میشود که آبرویش برود. اینها جزء چیزهای اصولی هستند که خیلی ها وقتی به مدیریت و قدرت میرسند، اصلاً از آن خبر ندارند. آفتهای وحشتناک اخلاقی است که فکر میکنند اگر مثلا دکترای مدیریت گرفت حتماً مدیر خوبی هم میتواند بشود؛ یا اگر به هر دلیلی بر یک سمتی منصوبش کردند، حتماً میتواند در آن سمت همۀ ابعاد و آفات را بشناسد و خودش را از آفات، دور نگه دارد.
«سخن چین» از بدترین افراد است
نبی اکرم صلیاللهعلیهوآله میفرمایند: «ألا اُخبِرُكم بِشِرارِكُم؟ قالوا: بَلى یا رسولَ اللّهِ قالَ: المَشّاؤونَ بِالنَّمِیمَةِ المُفَرِّقُونَ بینَ الأحِبَّةِ الباغُونَ لِلبُرآءِ العَیبَ= آیا شما را از بدترین افرادتان آگاه نسازم؟ گفتند: بله اى پیامبر خدا! فرمود: آنان كه سخن چینى مى كنند، میان دوستان جدایى مى افكنند و براى بىگناه، عیب مى تراشند».
چرا پیغمبر که پیامبر رحمت است، این سؤال را مطرح میکند؟ به خاطر اینکه انسانها اگر آفتها را نشناسند، زحماتشان هدر میرود، یعنی اگر ندانند که چه چیزهایی آنها را نابود میکند یا خطرها را نشناسند، ممکن است سالها مشغول کمالات و کارهای خوب و خیر خودشان باشند، ولی ندانند که چه آفتهایی آنها را نابود میکند و از بین میبرد.
«مشاؤون» یعنی کسانی که رفت و آمد میکنند و با سخنچینی سعی دارند بین افراد را به هم بزنند.
بعضی افراد به خاطر حسادتها، کجفهمی ها و تنگنظریها، دوست دارند بین کسانی که همدیگر را دوست دارند و به هم علاقه دارند، اختلاف بیندازند. چنین کسانی اصلاً طاقت دیدن خوبی دیگران را ندارند.برای همین سعی در برهم زدن روابط خوب آنها دارند.
در این شبکههای مجازی شما ببینید چه خبر است و چقدر مفاسد دارد. چقدر جهنم توسط همین افراد نادان و مریض درست میشود.
حضرت در فرمایش دیگری میفرماید: «اِحذَرِ الغِیبَةَ و النَّمیمَةَ فإنّ الغِیبَةَ تُفطِرُ و النَّمیمَةَ تُوجِبُ عَذابَ القَبرِ= از غیبت و سخنچینی بپرهیز؛ چون غیبت پرده دری است و سخن چینى موجب عذاب قبر مى شود». اگر کسی با زبان غیبت روزه کند، روزهاش باطل است. این فقط مربوط به عذاب قبر هم نیست، ممکن است تا قیامت و بعد از قیامت هم طول بکشد.