تحليلي از ابعاد وجودي فكري حضرت زهرا (س)
حضرت زهرای مرضیه(س) از نظر شخصیت اجتماعی، علمی و سیاسی خود دارای ویژگیهایی هستند که سبب شده این چنین جایگاه رفیع و خاصی در تاریخ اسلام پیدا کنند.
اصولاً با توجه به مقطع زمانی بعثت پیامبر و جامعه عربستان آن روزگار و مقایسه این جامعه با جهان در آن عصر، نفس زن بودن ویژگی خاصی به حضرت فاطمه(س) داده بود؛ یعنی نقش آفرینیهایی که ایشان در آن مرحله داشتند با توجه به زن بودن ایشان، جایگاه خاصی را برای ایشان ترسیم میکند. ایشان به نوعی تحقق عینی و بیرونی آموزههای دینی اسلام درباره تحول نقش زن در جامعه بودند. سن ایشان نیز قابل توجه است. ما در این باره اگر هر یک از اقوال را بپذیریم حداکثر سنی که در منابع معتبر برای ایشان ذکر شده ۲۸سال است و بین۱۸ تا ۲۸سال نیز نقل شده است، بالاخره ایشان در سنین جوانی بودهاند و آن همه نقش آفرینی با این سن کم دلیلی دیگر بر عظمت ایشان است.
نکته دیگر اینکه تداوم تاریخی نبوت که در اندیشه امامت تجلی پیدا میکند از طریق حضرت زهرا(س) بهعنوانام الائمه ادامه پیدا میکند و این نیز خود افتخاری برای ایشان است.
مسئله دیگر این است که ایشان اگرچه در زمان پیامبر(ص) نیز با صغر سن به فعالیتهای اجتماعی میپرداختند اما اوج حضور اجتماعی ایشان در حوادث پس از رحلت پیامبر(ص) است و با توجه به عمر کوتاهی که پس از رحلت پیامبر نصیب ایشان شد (بین ۷۵ تا ۹۵روز) و این مقطع به لحاظ پیوندی که با مهمترین حادثه تاریخ اسلام، پس از بعثت پیامبر(ص) که ماجرای جانشینی رسول خداست، دارد، چنانکه شهرستانی در ملل و نحل خود میگوید: «برای هیچ موضوعی مانند جانشینی پیامبر(ص) ، شمشیر از نیام بیرون نیامده است» این نقشآفرینی اجتماعی در این دوره را بسیار پر اهمیت نشان میدهد. پس حضور ایشان در آن مقطع خاص ارزش ویژه دیگری برای ایشان محسوب میشود.
غیراز اینها به وجه عاطفی ایشان نیز میتوان اشاره کرد و این وجه عاطفی چنان بود که پیامبر(ص) ایشان را ام ابیها میخواندند و وجوهی دیگر، مانند مادر و همسر و فرزند نمونه بودن، تبیینکننده بعد عاطفی شخصیت ایشان است. مجموع این ویژگیها را که برشمردم، اضلاع یک چند ضلعی را تشکیل میدهند که حضرت زهرا(س) محور آن است و ابعاد وجودی مختلف ایشان چهره ممتازی از حضرت ساخته است.