بمب انگیزه برای ترک گناه!!
قبول دارید آدم برای هر کاری که می خواد انجام بده نیاز به انگیزه داره؟! … برای من که این طوریه … اگه این انگیزهه نباشه، کارها برام بی معنا و مفهوم می شوند … نمی تونم قدم از قدم بردارم… نمی تونم زندگی کنم…
سکانس اول:
رژیم لاغری … چیزی که امروزه بازارش خیلی داغ است و هر کسی را که نگاه می کنی ، میگه تو رژیمم ، البته با انگیزه های مختلف…
یکی می خواد لاغر بشه تا سلامتیه بیشتری را نصیب خودش کند … اون یکی می خواد خوشگل تر و قشنگ تر و خوش هیکل تر بشه … دیگری با اینکه لاغره ولی میگه هنوز هیکلم مثل فلان هنرپیشه یا خواننده نشده …. دیگری هم میگه رژیم داشتن خودش کلاس داره …
سکانس دوم :
قبولی دانشگاه … برای چی می خوای بری دانشگاه؟
یکی میگه می خوام درس بخونم تا در آینده برای خودم کسی در جامعه بشم و صاحب شغل و منصب خوبی باشم…. یکی دیگه میگه میرم دانشگاه که وقتی میرم خواستگاری بهم زن بدن … یکی دیگه میگه آخه اگر نرم نمیشه، مردم چی میگن؟ … اون یکی: می خوام برم که روی فلانی را کم کنم …
سکانس سوم:
کربلای امسال را به چه نیتی انشالله می روی؟
تا حالا به نیتش فکر نکرده بودم …
امسال می خوام به نیت اموات به خصوص پدر و مادرم برم …
خوب هر سال میرم و امسال هم می روم …
دلم پر از درد و حاجته، میرم که با آقا درد و دل کنم و انشالله حاجت روا برگردم…
همه ی ما آدم ها برای انجام کارهایمان، از کارهای روزمره گرفته تا عبادات و انجام مستحبات یکی سری انگیزه هایی داریم که در اکثر کارها این موتور انگیزه است که آدمی را به حرکت وا می دارد.
چند وقت پیش، دوستی می گفت: می خواهم گناهانم را ترک کنم … دیگه از گناه کردن خسته شدم …
یكی از راه های كاهش انگیزه گناه، شناختن باطن گناه است که این شناختو می تونی از آیات قرآن و روایات به دست بیاری…
بهش گفتم این تصمیمت خیلی خوبه و بهت تبریک میگم … فقط یه نکته را قبل از عملی کردن تصمیمت در نظر بگیر … برای این کار چه انگیزه ای داری؟
می خوای گناه نکنی که چی بشه؟ مگه گناه کردن لذت نداره؟ قبول نداری که انجام دادن یک سری اعمال و گناهان از انجام ندادن آنها راحت تره؟
کمی به فکر فرو رفت …
گفتم برای اینکه بخوای در این تصمیمت موفق باشی و پایدار به نظرم باید اول از همه انگیزه و هدفت را از انجام آن بدانی …
بهم گفت: تا حالا این طوری به قضیه نگاه نکرده بودم .. کمکم کن!
گفتم: من کسی نیستم که بخوام به دیگری کمک کنم و راهنمای اون باشم، چون خودم سرتا پا تقصیرم … ولی یک چیزی که برای خودم تجربه ای بوده و آن را از بزرگان یاد گرفته ام را به تو می گویم …
یكی از راه های كاهش انگیزه گناه، شناخت باطن گناه است که این شناخت رو می تونی از آیات قرآن و روایات به دست بیاری…
مثلاً باطن غیبت را خوردن گوشت برادر مرده می داند: و بعضی از شما بعض دیگر را غیبت نكند آیا دوست دارید، گوشت برادر مردة خویش را بخورید پس همانا كرامت دارید.(سوره حجرات، آیة 12)
در جائی دیگر خوردن مال یتیم را به خوردن آتش توصیف می كند: آنانكه اموال یتیمان را به ستمگری می خورند، در حقیقت آنها در شكم خود آتش جهنم فرو می برند و بزودی (به دوزخ) در آتش فروزان خواهند افتاد.(سوره نساء، آیة 10)
امام صادق ـ علیه السّلام ـ در مورد باطن نظر به اجنبی می فرماید:
نظر به نامحرم تیری زهر آگین از شیطان است، كسی كه آن را تنها به خاطر خدا ترك كند خداوند ایمانی در قلب او جایگزین می كند كه لذت آن را بچشد. (عقاب الاعمال ، ص 604)
و حضرت علی ـ علیه السّلام ـ باطن رشوه را مانند غذائی می داند كه یك افعی، آن را بلعیده باشد، با زهر درون او مخلوط گشته باشد و سپس آن را برگرداننده باشد و اكنون فردی بخواهد، این استفراغ افعی را تناول كند و باطن استفادة ناصواب از بیت المال را چون آهنی گداخته در آتش می داند. (خطبه 224)
باید یقین پیدا کنیم كه جهنم و آتش های سوزان آن و مار و عقرب ها و انواع عذاب آن باطن، بهشت و نعمت های آن همین اعمال حرام و حلالی هستند كه مرتكب می شویم نه چیز دیگر؛ چنانچه در قرآن كریم آمده است كه «یَوْمَ تَجِدُ كُلُّ نَفْسٍ ما عَمِلَتْ مِنْ خَیْرٍ مُحْضَراً» (سورة آل عمران، آیة 30) روز قیامت روزی است كه هر كس آنچه را كه از اعمال خیر انجام داده است حاضر میبیند.
بنابراین برای پائین آمدن لذت گناه باید بپذیریم كه باطن گناه، آلودگی و آتش است.
***
سرش را پایین انداخت و نیم نگاهی بهم کرد و گفت: خداییش گناه هم برای خودش لذّتی داره…
گفتم : تو درست میگی، منکر لذت گناه نمی توان شد چنانچه خود معصوم علیه السلام هم نشده است.
امیرمومنان علی (علیه السلام) می فرماید: ترك گناه سخت است ولی ترك بهشت سخت تر است. (غررالحكم، ص 350)
برای این کار چله بگیر … بزرگان به این چله گرفتن بسیار تأکید کده اند … چله ی ترک گناه … سعی کن 40 روز گناه نکنی … در طول سال آدم می تواند چله بگیرد، ولی بهارش این 40 شب است؛ از اوّل ذی قعده تا دهم ذیحجّه … با لطف و رحمت خدا حتماً موفق می شوی …
و نیز امام صادق (علیه السلام) می فرماید: خوشا به حال كسی كه به خاطر موعودی كه آن را ندیده دست از تمایلات و خواهش های حاضر بردارد.(وسایل الشیعه، ج 11، ص 244)
پیامبر گرامی (صلی الله و علیه وآله) می فرماید: هفت كس را خداوند در روزی كه سایه ای جز سایه او نیست، خود بر سرشان سایه می افكند. یكی از آن هفت كس، مردی است كه زنی زیبا و دارای حسب او را به خود می خواهند و مرد بگوید كه از پروردگار جهانیان می ترسم.(محجه البضیاء، ج 5، ص 185) یعنی كسی كه بر لذت كوتاه چشم پوشد و لذت بهشت رضوان را بخواهد، چنین شخصی حسابرسی عاقل و خردمند است.
اگر لذّت ترك لذت بدانى دگر لذت نفس لذت نخوانى
سفرهاى علوى كند مرغ روحت گر از چند آزمایش آن را پرانى
گفت: پس من باید برای اینکه بتوانم در این مسیر پایدارتر بمانم باید برای ترک گناه، انگیزه ای قوی تر از جذاب بودن گناه داشته باشم …. و یکی از آنها همین است که آن گناهان و لذت و جذابیت آنها را کوتاه و زودگذر بدانم و برای آن تمام زندگیم را نفروشم … در موقع انجام گناه به باطن آنها توجه کنم که جز آتش در حقیقت چیزی نیستند
گفتم: دقیقاً …
توصیه ی آخری را هم که دارم این است که برای این کار چله بگیر … بزرگان به این چله گرفتن بسیار تأکید کده اند … چله ی ترک گناه … سعی کن 40 روز گناه نکنی … در طول سال آدم می تواند چله بگیرد، ولی بهارش این 40 شب است؛ از اوّل ذی قعده تا دهم ذیحجّه … با لطف و رحمت خدا حتماً موفق می شوی …