آسیبهای اجتماعی چه زمانی در جامعه رسوخ پیدا میکند؟
اگر جامعه ما درک و برداشتی درست از دین داشت، به معنای واقعی کلمه مسلمان میشد و از آن گذشته از دین سپاسگزار نیز میگردید. سپاسگزار به این خاطر که دین ارزشهای متعالی ارائه داده که مکاتب فکری و اخلاقی ساخته دست و فکر و اندیشه انسان قادر به ارائه مدلهایی همانند آن نیست. وقتی چنین تفکری در جامعه اسلامی قالب شود، قطعا ما قادر به کاهش آسیبهای اجتماعی نیز خواهیم بود.
آسیبهای اجتماعی چه زمانی در جامعه رسوخ پیدا میکند؟ وقتی مشکلات و معضلات جامعه مورد بررسی قرار بگیرد، مشاهده خواهد شد که هر چقدر از ارزشهای دینی و متعالی دور شود، معضلات و گرفتاریهای بیشتری نیز خودش را نشان خواهد داد و از سوی دیگر بسیاری از مردم با نگاهی بیتفاوتی و بیمسئولیتی از کنار آن خواهد گذشت که این مسئله از خود آن آسیب نیز بدتر خواهد بود.
دین اسلام دارای مبانی متقن عقلی است که باید بین صاحب نظران علوم مختلف مورد بحث و بررسی قرار گیرد تا درک درستی و علمی از مبانی برای مواجهه و مقابله با آسیبهای اجتماعی ارائه گردد والبته بسیاری از این بحثها باید به صورت آکادمیک و در آکادمیها صورت پذیرد.
همه ادیان الهی و در پایان ادیان، دین مبین اسلام تلاش دارد تا جوامع و مردمان آن را که در آستانه سقوط است، نجات دهد. در همین راستا شما مدلهای غربی و امریکایی را نگاه کنید که با تمام شاخصها و ویژگیها با بد شدن اوضاع اقتصادی به طور کلی در همه ابعاد دچار سقوط شدهاند. البته این اثرات بد در کشورهای دیگر نیز دیده میشود. اروپا با آن اقتصادش در حال فروپاشی است و برخی در حال ورشکسته شدن هستند و ایالات متحده به تنهایی در حدود ۵۰ تریلیون دلار بدهی دارد.
اما در این جوامع تنها اقتصاد در حال فروپاشی نیست بلکه نهاد خانواده نیز بیش از حد در حال فروپاشی است. به عنوان مثال در این جوامع خیلیها بدون اینکه با هم ازدواج کنند، با یکدیگر رابطه دارند، با کمترین اختلافی پایههای خانوادهها از هم پاشیده میشود. خیانت در بین اعضای خانواده امری عادی تلقی میگردد. این موضوعات جه زمانی رخ میدهد؟ زمانی که انسان احساس کند که بدون نیاز به هدایت خدا با ذهن و قوه تعقل خود میتواند مسیر خود را به درستی پیش ببرد. در حالی که اشتباه میکند. اگر به ارزشها و مبانی متعالی توجه میشد هرگز شاهد فروپاشیها نمیشدیم.
بنابراین همه احزاب و گروهها باید به معضلات اجتماعی توجه جدی داشته باشند اگر معضلات اجتماعی در جوامع اسلامی به عنوان یک تهدید تلقی نشود، بدون تاخیر و قطعا توسعه ملی را دچار مشکل خواهد کرد.
مبانی و ارزشهای دینی راه و مسیر رسیدن به سعادت رابرای همگان مشخص کرده است. برای رسیدن به نقطه مطلوب کارهای بسیاری پیش رو است.